Khamis, Mei 24, 2012

Bersyukur ke Hadrat Ilahi.Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Azza Wa Jalla yang telah meminjamkan sekali lagi kehadiran Bulan Allah yang penuh berkat ini, di mana, bulan ini juga adalah antara empat bulan-bulan Haram, iaitu Bulan Rejab yang terkenal dengan sirah yang agung di dalamnya,  kepada hambaNya di atas muka bumi ini. Bulan yang penuh rahmat ini dikurniakan untuk ke sekian kalinya lagi kepada kita dengan tujuan, kita dapat memanfaatkannya sebaik-baiknya dengan melakukan ibadat-ibadat sunnah yang penuh dengan kemanisan sementara menanti menjelangnya bulan yang dikhususkan untuk Umat Rasulullah, iaitu Ramadhan yang diiringi oleh Bulan yang dikhususkan untuk Rasulullah, iaitu Bulan Sya’ban sejurus sebelumnya itu.


Bulan Rejab yang terkenal dengan sirah perjalanan Rasulullah SAW yang telah diperjalankan oleh Allah Subhanahu wata’ala dari Masjid al-Haram ke Masjid al-Aqsa, seterusnya  naik ke langit untuk menerima wahyu solat lima waktu secara langsung daripada al-Khaliq, yang dikenali juga sebagai peristiwa Isra’ dan Mi’raj ini harapnya dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh hambaNya yang mengetahui akan kelebihan-kelebihannya.


Semoga Allah memanjangkan usia kita semua untuk meni’mati Bulan Rejab hingga ke hujungnya, seterusnya bertemu dengan Bulan Sya’ban dan menemui bulan yang paling dicintai oleh orang-orang yang soleh, iaitu bulan yang dikhususkan untuk kita sebagai umat Rasulullah, Ramadhan al-Mubarak nanti. Berdoalah kita semua agar impian kita ini didengari oleh Allah dan seterusnya memperkenankan doa dan permintaan kita ini hendaknya, Insya Allah. Amin…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen sikit...